top of page

Sofrologie,
ontspanning voor
lichaam en geest

Wat is sofrologie?

Sofrologie is een actieve relaxatiemethode die gebruik maakt van ademhalings-, bewegings- en meditatieoefeningen. Doel is alles even buiten haakjes te zetten en je lichaam en geest volledig te ontspannen. Je richt je blik naar binnen en focust je op wat je waarneemt, voelt en opmerkt. Dat leer je door middel van eenvoudige oefeningen die je eender waar en wanneer kan doen, zowel zittend als staand. Bijzonder waardevol is het feit dat je aan het eind van de sessie gevraagd wordt je ervaringen neer te schrijven, zo zie je jezelf keer op keer groeien en evolueren.

Wat doet een sofroloog?

Door naar jou te luisteren en samen met jou je noden te bespreken, kan een sofroloog de oefeningen op maat samenstellen. Hij of zij legt alles uit en begeleidt je met zijn of haar stem doorheen de oefeningen, die bij voorkeur met gesloten ogen worden uitgevoerd. Na de oefening zal de sofroloog met jou doorpraten wat je hebt ervaren en gevoeld. Daarbij focussen we ons vooral op het positieve. De audio-opname van de oefening stuurt de sofroloog je door, zodat je er ook thuis mee aan de slag kan.

Hoe verloopt een sofrologiereeks?

De eerste afspraak start met een intakegesprek om je beter te leren kennen en kort te schetsen wat sofrologie is. Vaak volgt de eerste keer al meteen een kennismaking met een sofrologieoefening, zodat je even kan proeven of het iets voor jou is. Is dat het geval, dan maken we drie vervolgafspraken: twee met telkens een week tussen en de laatste met twee weken tussen.

Is sofrologie iets voor mij?
Er is geen voorkennis vereist, iedereen kan starten met sofrologie. Zelfs als yoga of meditatie totaal je ding niet is, kan het zijn dat je je wel goed voelt bij sofrologie. Belangrijk is wel dat je bereid bent ook thuis te oefenen. Sofrologie kan veel in gang zetten en mooie resultaten opleveren, maar enkel als je het frequent genoeg herhaalt.
Waarvoor staat sofrologie?
De term werd bedacht door Alfredo Caycedo, een Spaanse neuropsychiater, in de jaren zestig. Etymologisch gezien staat sofrologie voor SOS = harmonie + FREN = bewustzijn + LOGOS = studie. Caycedo reisde de wereld rond en combineerde zo de Westerse psychologie met Oosterse filosofieën zoals Boeddhisme, Japanse Zen en yoga. Vanuit Spanje waaide sofrologie over naar Frankrijk, waar het in heel wat ziekenhuizen wordt toegepast - o.a. bij kankerpatiënten - en zelfs door het ziekenfonds wordt terugbetaald. Ook bij ons is sofrologie aan een opmars bezig, in Waalse ziekenhuizen wint het aan terrein en nu er Nederlandstalige opleidingen beschikbaar zijn, verwachten we dat het ook in onze contreien aan belang zal winnen. Wetenschappelijke studies zullen ongetwijfeld aantonen wat de echte waarde van sofrologie is!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en
ontvang gratis de infographic Zelfzorg vs. Me-time

Dankjewel!

bottom of page