Wat doet een coach eigenlijk?
Het is ongetwijfeld een van de meest gestelde vragen die ik voorgeschoteld krijg. De korte definitie is dat een coach iemand is die het leren stimuleert en begeleidt. Maar uiteraard ga ik daar graag iets dieper op in!
Een coach moedigt aan
Bij een coach denken we vaak aan iemand die een sportfiguur begeleidt om nog beter te worden dan hij of zij al is. Dat klopt natuurlijk, maar zelf hou ik liever het beeld voor ogen van een ouder die op de grond zit bij zijn baby. Met onze oppeppende stem en enthousiaste lichaamstaal motiveren we die ukjes om hun eerste stapjes te zetten. Ze overwinnen hun angst omdat ze blindelings op ons vertrouwen en ze zien dat we klaar zitten met open armen om hen op te vangen als het toch even niet lukt. Onze nabijheid haalt hen over de streep, maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen. Het ene babystapje na het andere ...
Een coach verruimt je blik
Ik zal steeds zonder oordeel naar je luisteren, zodat je met je verhaal bij mij terecht kunt - wat dat verhaal ook is. Voor mij is vertrouwen enorm van belang, ik wil je een veilige cocon bieden waar je alles mag zeggen wat je wil. Waar je je niet hoeft in te houden, waar je zelfs kan uitspreken wat je aan jezelf nog niet hebt durven toegeven. Daar staat wel tegenover dat ik af en toe advocaat van de duivel speel en je met kritische vragen doe nadenken. Op die manier worden andere invalshoeken belicht en kom je misschien wel tot nieuwe inzichten. Met inspirerende vragen ga ik mee op zoek naar wat jou enthousiasmeert en waar jij écht je tijd en energie in wil steken.
Een coach zet aan tot actie
Hoe graag ik ook met je in gesprek ga, het is uiteraard niet de bedoeling dat onze sessies een vrijblijvende babbel worden! We gaan samen op zoek naar wat jouw doel precies is, welke hulpmiddelen of -personen je zou kunnen inschakelen en welke kleine actie je daar nu aan wil koppelen. Ik geef je een duwtje in de rug indien nodig, begeleid je de hele weg en sta aan je zijde als het even wat moeilijker gaat. Zo bouwen we stap voor stap verder tot jij je uiteindelijke doel hebt bereikt.
Een coach kent z'n eigen grenzen
Natuurlijk wil ik je graag helpen, maar net zoals ik jou stimuleer om te voelen wat je voelt en te luisteren naar wat je nodig hebt, geef ik mezelf ook de ruimte om dat te doen. Voel ik tijdens ons intakegesprek aan dat ik je niet kan helpen, dan zal ik dat eerlijk communiceren. Wel zal ik in dergelijk geval mijn uiterste best doen om je door te verwijzen naar een geschikte collega.
Wat doet een goede coach nog?
Ik baseer me hiervoor even op het boek Ik wil een coach, geschreven door Marleen Boen, Leen Lambrechts en Georges Anthoon en uitgegeven door Lannoo.
Een goede coach
-
hanteert een goed evenwicht tussen luisteren en zelf praten;
-
geeft energie en zet in beweging;
-
vertelt af en toe iets van zichzelf dat jou boeit;
-
laat je je veilig voelen zodat je je vertrouwen kan geven;
-
brengt begrip op maar durft je ook te stretchen en uit te dagen;
-
doorliep zelf een leerproces;
-
maakte zelf bewust nieuwe keuzes;
-
werd of wordt zelf gecoacht;
-
beseft dat verandering niet evident is;
-
is niet betuttelend;
-
​en blijft op elk moment gelijkwaardig.